Αγαπητέ αναγνώστη,

Το δεύτερο τεύχος του ετήσιου «Βίσνικ-Αγγελιαφόρος» δεν είναι πλέον εορταστικό και επετειακό. Εμπεριέχει πολλές ημερομηνίες, γεγονότα και αρχειακά έγγραφα. Δεν παραλείψαμε τα πιο σημαντικά, που έγιναν στο χώρο της ουκρανικής Διασποράς, αφού είναι η οικογένειά μας, με τις ανησυχίες της οποίας ζούμε όλο τον χρόνο. Σε αυτό το τεύχος του «Αγγελιαφόρου» υπάρχουν πολλές εξέχουσες προσωπικότητες, η γνώμη των οποίων, πιστεύουμε, θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη και ενδιαφέρουσα για τον αναγνώστη μας.

Φέτος, επικεντρωνόμαστε στη διάψευση των μύθων, τους οποίους, σπαταλώντας πλείστες δυνάμεις και χρήματα, πλάθει για τον κόσμο, ο βόρειος γείτονας της Ουκρανίας. Πολλοί άνθρωποι θα είχαν ικανοποιηθεί, αν είχαν πρόσβαση σε αληθινές πληροφορίες. Ακριβώς για να αποκαλύψουμε αυτή την Αλήθεια – του παρελθόντος, του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος, καταβάλλουμε προσπάθειες, ακόμα και αν αυτή η αλήθεια είναι μια σταγόνα στον ωκεανό της ρωσικής παραπληροφόρησης. Ευελπιστούμε ότι οι σταγόνες μας θα μεταμορφωθούν στα ισχυρά νερά του Δνείπερου, τα οποία θα πάρουν μαζί τους τα αιώνια ψέματα και τις ίντριγκες.

Η εκτίμηση από αμερόληπτους ιστορικούς γεγονότων, που βασίζονται σε αρχειακά έγγραφα, μπορεί να δείξει στον κόσμο για πόσο μεγάλη διάρκεια – για αιώνες ολόκληρους, μπορεί να ζήσει ένα κατασκευασμένο ψέμα ή μια παραμορφωμένη αλήθεια. Για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορουν να ενθαρρύνουν και να αναπτύσσουν, ωφέλιμο για κάποιον ψέμα, πείθοντας όλες τις επόμενες γενιές για ακριβώς το αντίθετο από το πραγματικό. Υπολογισμός για τη φυσική αντίδραση του μέσου πολίτη – “Μα δεν μπορούν να ψεύδονται όλοι για τόσο καιρό”. Μπορούν!

Για αιώνες δεν παύουν οι ερμηνείες για την εκδίωξη των Ελλήνων από την Κριμαία και την αναγκαστική ίδρυση στα παράλια της Αζοφικής θάλασσας της πόλης Μαριούπολης και των γύρω ελληνικών οικισμών. Η ημερομηνία ίδρυσης της πόλης σίγουρα είναι ένα γεγονός, αλλά μήπως δεν πρέπει να γιορτάζεται με πανηγύρια, όπως συνηθίζεται, αλλά με επιστημονικά ιστορικά συνέδρια που θα φανερώνουν την παραποιημένη αλήθεια; Αυτό είναι το ερώτημα. Ο λόγος είναι στους ιστορικούς, οι οποίοι παρουσίασαν την αμερόληπτη ανάλυσή των πηγών, που αφαιρεί το φωτοστέφανο της ενάρετης από της γερμανικής καταγωγής αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β’ και πλήρως καταρρίπτει τον ρόλο του διορισθέντα από αυτήν Μητροπολίτη Ιγνατίου. Ωστόσο, ο κατασκευασμένος εκείνη την εποχή λόγω πολιτικής σκοπιμότητας μύθος, εξακολουθεί να ζει και να εξαπλώνεται σε διάφορους χώρους. Τα πολλά άρθρα, οι δημοσιεύσεις, τα μνημεία, οι εορτασμοί και πανηγύρια στοχεύουν να εμφυτεύσουν στο μυαλό των ανθρώπων την παραποιημένη αλήθεια.

Αυτή είναι η ουσία του υβριδικού πληροφοριακού πολέμου, διαβρώνει τα μυαλά των ανθρώπων και τους παροτρύνει να υπερασπιστούν τους πλαστούς μύθους που δημιουργούνται από τη Ρωσική Ομοσπονδία και για χάρη των αρρωστημένων φιλοδοξιών και των συμφερόντων των ορισμένων ατόμων, στα χέρια των οποίων βρέθηκαν τα ηνία της διακυβέρνησης των χωρών. Η ανεντιμότητα γεννάει θράσος και επιθετικότητα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Με τη γνώση της ιστορίας, και αναλύοντας την παρούσα κατάσταση,εύκολα συμπεραίνεις τις μελλοντικές ενέργειες του επιτιθέμενου. Μη έχοντας αλλάξει τίποτα, η λεγόμενη επιστροφή της Κριμαίας στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας, που διαφημίζεται για εσωτερική χρήση, αλλά και στην Ελλάδα, κυρίως, όπου ο πληθυσμός απέχει πολύ από τη γνώση της αλήθειας. Άλλωστε οι ειδικοί πολιτικοί επιστήμονες και ιστορικοί καταγράφουν ότι η Κριμαία στους τελευταίους αιώνες τρεις δεκαετίες μόνο υπήρξε στη διοίκηση της Ρωσίας, και που είναι η χώρα χωρίς κανένα ιστορικό δικαίωμα διεκδίκησης των εδαφών της χερσονήσου. Γιατί ΠΟΤΕ δεν ήταν γη τους!

Ανάλογη κατάσταση παραπληροφόρησης, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένεκα των μεθοδεύσεων είναι το δήθεν δίλημμα της Ουκρανίας να ακολουθήσει την εορτή του “μεγαλύτερου αδελφού” της 9της Μαΐου – Νίκης στο Μεγάλο πατριωτικό πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης, ή μαζί με όλο τον κόσμο στις 8 Μαΐου να ανάψει ένα κερί, τιμώντας τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού, και που είχε τους περισσότερους νεκρούς.

Η απόκρυψη πληροφοριών γύρω από την αλήθεια για την εξόντωση των Ελλήνων, καθώς και άλλων εθνικοτήτων και τον θάνατο καταπιεσμένων Ελλήνων – πολιτών της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της “Μεγάλης τρομοκρατίας” το έτος 1937-1938, είναι στα πλαίσια του υβριδικού πολέμου. Η Κοινότητα της ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα “Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη” σε συνεργασία με την Ένωση των Ελλήνων της Ουκρανίας θεωρούν υποχρέωσή τους την πλήρη αποκατάσταση της μνήμης των αθώων θυμάτων, την αναζήτηση συγγενών και τη δημιουργία μνημείου των θυμάτων στον χώρο των ομαδικών τάφων. Η ελληνική κοινωνία έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια και μαζί με άλλους λαούς να καταδικάσει τα εγκλήματα του σταλινισμού.

Σε αυτά τα πλαίσια ξεκινήσαμε μια νέα στήλη με τίτλο “Η οικογένειά μου”, στην οποία οι αναγνώστες μας θα μπορούν να μοιράζονται τις οδυνηρές ιστορίες των οικογενειών τους. Επιστημονικές αναφορές καταγράφουν το πέρασμα των απωλειών, κωδικοποιημένα στο DNA των απογόνων – του έθνους. Αυτό αποδεικνύεται από τις αδιάκοπες προσπάθειες μεμονωμένων ή ομάδων Ουκρανών και Ελλήνων πολιτών να φέρουν την αλήθεια στον κόσμο σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον τους.
Ευελπιστούμε ότι αυτό το φύλλο του “Βίσνικ-Αγγελιαφόρος” θα δικαιώσει την εκτίμηση των περισσότερων αναγνωστών του πρώτου ετήσιου τεύχους και θα ανταποκριθούμε στο αίτημά σας για κάλυψη ορισμένων θεμάτων. Αναφερόμαστε σε ανθρώπους που συνεχίζουν να οικοδομούν τις χιλιετείς ουκρανο-ελληνικές σχέσεις στον πολιτισμό, στα γράμματα και στις τέχνες, στο πνεύμα και στην εργασία, στον αθλητισμό, στο σύμπαν. Ορισμένα άρθρα όμως δεν μπόρεσαν να μπουν σε αυτό το τεύχος. Στο επόμενο. Η συνέχεια θα είναι στο σταθερό δρόμο, που οδηγεί τους κοινούς αγώνες των λαών μας, μέσα στους αιώνες και την επιθυμία για ειρήνη, δικαιοσύνη, εργασία και απελευθέρωση από οποιαδήποτε υποδούλωση.

Και κάτι σημειολογικό… Το 1919, μια διπλωματική αποστολή της νέας Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουκρανίας έφτασε στην Ελλάδα. Το πρώτο πράγμα που ο επικεφαλής της αποστολής, Φέντιρ Ματουσέβσκυ, οργάνωσε, ήταν η προσπάθειά του να ενημερώσει την Ελλάδα και την Ευρώπη για την μακραίωνη επιθυμία του ουκρανικού λαού να απελευθερωθεί από τον εναγκαλισμό της Ρώσικης αυτοκρατορίας. Προς τούτο ίδρυσε και έκδωσε τον “Βίσνικ-Αγγελιαφόρος”. Ήταν 100 χρόνια πριν!!
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι κατέβαλαν προσπάθειες για να γίνει αυτό το τεύχος τόσο τέλειο όπως το βλέπετε, και ιδιαίτερα τον Ιωάννη Πετρόχειλο, Γεράσιμο Νικόλαο Μπουγά, Ειρήνη Κλιουτσκόβσκα, Γιούρι Μοσένκις, Νικολά Κορέτσι, π. Αντρέα Τβερντοχλίμπ, Άννα Βασιλέτς, Λένα Χίμιτς, Λέσια Νεντέλτσεβα. Τέλος, ευχαριστίες στην συντακτική ομάδα, που ακούραστα και με ενθουσιασμό δούλεψε από το πρώτο γράμμα
μέχρι και το μοίρασμα του αλμανάκ σε όλο τον κόσμο.

Εύχομαι στους αναγνώστες ευχάριστη ανάγνωση, περιμένοντας εντυπώσεις και προ-
τάσεις.

Γαλήνη Μάσλιουκ
αρχισυντάκτρια του “Βίσνικ – Αγγελιαφόρος”,
πρόεδρος του Συνδέσμου της Ουκρανικής Διασποράς στην Ελλάδα “Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη”,
μέλος του Συμβουλίου των Διευθυντών του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Ουκρανών.

διαβάστε στο τεύχος

Ε Λ Λ Η Ν Ε Σ  Σ Τ Η Ν   Ο Υ Κ Ρ Α Ν Ι Α

Το οικουμενικό βήμα του ελληνισμού. Η Ουκρανική εμπειρία. Γιάννης Καζάκος
Η Ελληνική μου Οικογένεια. Νικόλαος Κορέτσκι
Ο εκπατρισμός των Ελλήνων από την Κριμαία στην περιοχή της βόρειας Αζοφικής το 1778. Ανάλυση πηγών. Άννα Β. Γεντιό
Υπόμνηση προς τις νεότερες γενιές. Νικόλαος Κορέτσκι, Γαλήνη Μασλιούκ

Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α

Έκτακτη διπλωματική αποστολή της λαϊκής δημοκρατίας της Ουκρανίας στην Ελλάδα: Πληροφοριακός πόλεμος για την Ουκρανία μέσα από τις σελίδες του Έντυπου Τύπου της Αθήνας. Λίλια Γ. Μπιλοούσοβα
Η Ουκρανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γαλήνη Μασλιούκ
«Talvisota» (1939-1940) η Φινλανδία αντιμέτωπη με τον Κόκκινο στρατό – Δαυίδ εναντίον Γολιάθ. Νίκος Γάτος

Α Π Ο Ψ Η

Ανάλυση των Στρατιωτικών Δογμάτων της Μόσχας. Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Μπλε Ερωδιός. Αλέξιος Γ. Κάκκος
The Rule of Law and Judicial Independence. Bohdan A. Futey
Από τη δικαιοσύνη της ανταπόδοσης, στη δικαιοσύνη της αποκατάστασης. Άγγελος Τσιγκρής
Αιτιολογημένη αιτιολογία. Αλέξιος Γ. Κάκκος
Ο ρόλος της οικογένειας στη μαθηματική εκπαίδευση. Ευάγγελος Μώκος
Η γενιά των οπτικών αφομοιωτών και η ανάγκη της αφελούς φιλοσοφίας. Ολέγ Κοροτάς

Τ Ο Χ Ρ Ο Ν Ι Κ Ο  Τ Ο Υ  Π Ο Λ Ε Μ Ο Υ

The dead speak slowly. Aleksei Bobrovnikov

Γ Ο Λ Ο Ν Τ Ο Μ Ο Ρ – Γ Ε Ν Ο Κ Τ Ο Ν Ι Α

Ο Lemkin ενάντια στη σοβιετική εμμονή. Νίκος Λυγερός

Η Ρωσία και οι αποχρώσεις του κόκκινου. Νίκος Λυγερός

Λιμός στην Ουκρανία. Αβράμοφ Γιούρι Στεπάνοβιτς

Legal recognition of the Holodomor as Genocide international covenants, agreements, and court decisions. Implementing Lemkin’s Legacy. Bohdan A. Futey

Ο Υ Κ Ρ Α Ν Ι Α  Κ Α Ι  Κ Ο Σ Μ Ο Σ

Μια αγκαλιά για κάθε παιδί. Από τις σελίδες ενός Ημερολογίου. Γεράσιμος-Νικόλαος Μπουγάς

Π Ο Ι Η Σ Η

Βαλεντίνα Μπατσάλ
Ολέγ Κοροτάς
Νίκος Λυγερός
Ευαγγελία Πατεράκη

Π Α Ρ Ο Υ Σ Ι Α Σ Η  Β Ι Β Λ Ι Ο Υ

Cucuteni-Trypillia – Troy – Greece: Written history 3500 –1500 BC. Iurii L. Mosenkis

Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Τ Ι Κ Η  Κ Λ Η Ρ Ο Ν Ο Μ Ι Α  Τ Η Σ  Ο Υ Κ Ρ Α Ν Ι Α Σ

he Holy Dormition Lavra in Univ. Hieromonk Makariy (Dutka)

Ο Υ Κ Ρ Α Ν Ι Κ Η  Δ Ι Α Σ Π Ο Ρ Α

Ουκρανικό Κυριακάτικο Σχολείο της Κοινότητας «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη»

Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Α

Η οικονομία της Ουκρανίας σε δείκτες και κατατάξεις

Π Ρ Ο Σ Ω Π Ι Κ Ο Τ Η Τ Ε Σ


Κοινότητα της ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα και των Ελλήνων φιλοουκρανών “Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη”
“Βίσνικ – Αγγελιαφόρος 2018”, Δεκέμβριος 2018
Αρχισυντάκτρια: Γαλήνη Μασλιούκ
Συντακτική ομάδα: Ολένα Μακιντό, Ναταλία Ανανέβιτς, Βικτόρια Τιμτσίσιν
Εκτύπωση & βιβλιοδεσία: «ΕΝ ΤΥΠΩ» Καλογερόγιαννης
Η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής. Επισημαίνεται πάντως ότι κατά το Ν. 2387/20, όπως έχει τροποποιηθεί με τον Ν. 2121/93 και ισχύει σήμερα,και κατά τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, που έχει κυρωθεί με το Ν. 100/1975, απαγορεύεται αναδημοσίευση, η αποθήκευση σε κάποιο σύστημα διάσωσης και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιοδήποτε τρόπο ή μορφή, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.
Ευθύνη για την ακρίβεια των γεγονότων έχει ο αρθρογράφος. Δε δημοσιεύονται κείμενα άσχετα με το στιλ του περιοδικού και το σκοπό του. Η σύνταξη δεν έχει ευθύνη για το περιεχόμενο της διαφήμισης.
Δε δημοσιεύονται κείμενα άσχετα με το στιλ του περιοδικού και το σκοπό του.
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ. +30 6973310317, e-mail: press.galinamk@gmail.com, huth@ukrgrdumka.gr
Διεύθυνση: Ρεθύμνου 2, Αθήνα 106 82

Στο εξώφυλλο: Εικόνα της Ουκρανής ζωγράφου Οξάνα Τσάους “Στοργή”. Ξύλο. Εικονογραφία με σκάλισμα.