«ΌΧΙ» ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΌ ΜΠΑΛΈΤΟ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΉ ΣΚΗΝΉ

Φωνές διαμαρτυρίας μπροστά από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα στις 26 Ιουνίου 2024.

Εκπρόσωποι της ουκρανικής κοινότητας της Αθήνας απευθύνθηκαν στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Αθηναίων με ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις προγραμματισμένες παραστάσεις του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου Μπολσόι στην Ελλάδα. Η επιστολή αναφέρει συγκεκριμένα:

“Εμείς, τα μέλη της ουκρανικής κοινότητας στην Ελλάδα, μαζί με τους φίλους μας, Έλληνες και άλλων εθνικοτήτων, εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στις προγραμματισμένες παραστάσεις του Μπαλέτου Μπολσόι, οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα στις 6 Οκτωβρίου 2024.

Αν και αναγνωρίζουμε την αξία της καλλιτεχνικής έκφρασης, πιστεύουμε ότι, σε περιόδους ανοιχτής επιθετικότητας και πολέμου, οφείλουμε να δίνουμε προτεραιότητα στις ηθικές αρχές. Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία διεξάγει έναν βίαιο και απρόκλητο πόλεμο κατά της Ουκρανίας εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, εκ των οποίων τα τελευταία 2,5 χρόνια σε μεγάλη κλίμακα, προκαλώντας ανείπωτη οδύνη, εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και χιλιάδες θανάτους αμάχων.

Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, πολιτιστικοί θεσμοί και καλλιτέχνες της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν σε αρκετές περιπτώσεις δηλώσει τη στήριξή τους στην επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, ενισχύοντας έτσι την καταστροφή κρίσιμων υποδομών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και, δυστυχώς, αθώων ζωών. Το Μπαλέτο Μπολσόι, ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ρωσίας, δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς αρκετά μέλη και εκπρόσωποί του έχουν εκφράσει δημόσια την υποστήριξή τους στην επιθετικότητα.

Η φιλοξενία μιας παράστασης από έναν θίασο που συνδέεται με ένα καθεστώς υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου, καταστροφές και εκτοπισμούς, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως σιωπηρή υποστήριξη των πράξεων αυτών. Για πολλούς Ουκρανούς που ζουν στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων πρόσφυγες και άνθρωποι που έχουν υποστεί ανείπωτες συνέπειες λόγω του πολέμου, το Μπαλέτο Μπολσόι συμβολίζει τη συνενοχή στη βία και την καταστροφή”.

Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι της ουκρανικής κοινότητας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, ζητώντας την ακύρωση των παραστάσεων των Ρώσων χορευτών στην Ελλάδα. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τον πόνο και την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το λίκνο της παγκόσμιας δημοκρατίας μπορεί να υποστηρίξει μια χώρα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και έχει πραγματοποιήσει ένοπλη επίθεση σε κυρίαρχο γειτονικό κράτος.

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να απευθύνουμε έκκληση στον φιλικό ελληνικό λαό για κατανόηση και υποστήριξη στον αγώνα μας κατά του Ρώσου εισβολέα», δήλωσε η Γαλήνη Μασλιούκ, πρόεδρος του συλλόγου “Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη”. Ο ελληνικός λαός, που στο παρελθόν βίωσε επιθέσεις από την Τουρκία και έζησε τις φρικαλεότητες μιας ένοπλης εισβολής – προσάρτηση εδαφών, κακοποίηση, βιασμούς, κύματα προσφύγων – θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα γεγονότα στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία ανέκαθεν έδειχνε ανεκτικότητα απέναντι σε όλες τις εθνικότητες που ζουν στο έδαφός της. Συγκεκριμένα, η μεγάλη ελληνική κοινότητα απολάμβανε πολυάριθμα προνόμια: είχε τα δικά της σχολεία, συλλόγους, θέατρο, ακόμη και πανεπιστήμιο, συμβάλλοντας στη σταθερή ανάπτυξή της. Σήμερα, όλα αυτά έχουν καταστραφεί. Η Μαριούπολη έχει ισοπεδωθεί και το Εθνικό Θέατρο βομβαρδίστηκε μαζί με αμάχους, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και πολλά παιδιά.

Η χρηματοδότηση πυραύλων που σκοτώνουν παιδιά μέσω του πολιτισμού δεν είναι πολιτισμός. Οι χορευτές που συμμετέχουν σε αυτές τις παραστάσεις επισκέφθηκαν την παράνομα προσαρτημένη Κριμαία, διοργάνωσαν συναυλίες και συγκέντρωσαν χρήματα για όπλα. Γνωρίζοντας ότι αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τη δολοφονία παιδιών, δεν έχουν κανένα ηθικό δικαίωμα να είναι ούτε καν ουδέτεροι, πόσο μάλλον να υποστηρίζουν τον πόλεμο. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, οι παραστάσεις του θεάτρου ακυρώθηκαν στη Νότια Κορέα και τη Σλοβενία.

Ο εφημέριος της Ουκρανικής Εκκλησιαστικής Κοινότητας του Αγίου Νικολάου στην Αθήνα, π. Ίγορ Ποσολένικ, απηύθυνε έκκληση να μην επιτραπεί στο Θέατρο Μπολσόι να περιοδεύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία της ΕΕ. Η Εκκλησία πάντα τάσσεται «υπέρ της ζωής και όχι του θανάτου, υπέρ της αλήθειας και όχι του ψεύδους». Γι’ αυτό βασιζόμαστε στη φωνή της συνείδησης και στις αξίες της χριστιανικής πίστης, στην οποία ανήκουν οι λαοί μας», πρόσθεσε ο πατέρας Ίγορ.

Η Λέσια Σλομποντιάν, μακροχρόνια κάτοικος της Αθήνας, μητέρα δύο παιδιών και επιτυχημένη επιχειρηματίας του Cafe Bar 67, δήλωσε: «Κάθε λαός έχει τον δικό του πολιτισμό και ανατρέφει τα παιδιά του σύμφωνα με αυτόν. Ωστόσο, αγοράζοντας εισιτήρια για αυτό το μπαλέτο, υποστηρίζουμε άθελά μας τον πόλεμο και τη δολοφονία παιδιών, διότι σε αυτή την περίπτωση το ρωσικό κρατικό θέατρο εκπροσωπεί τη Ρωσική Ομοσπονδία, μια χώρα-εισβολέα».

Η Μαρία Ζαλιστσούκ, μεγάλη πατριώτισσα τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ελλάδας και μέλος της εθελοντικής οργάνωσης «Afinske pletyvo», κάλεσε τις ελληνικές αρχές και ολόκληρο τον ελληνικό λαό να στηρίξουν την Ουκρανία στον αγώνα της κατά του επιτιθέμενου, ο οποίος αγνοεί το διεθνές δίκαιο, εκβιάζει και παραπλανά την παγκόσμια κοινότητα με προπαγάνδα και κατάφωρα ψέματα.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν τα αιτήματά τους μπροστά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πολλοί περαστικοί και οδηγοί αυτοκινήτων στον πολυσύχναστο δρόμο μπροστά από το Υπουργείο σταματούσαν για να τους προσέξουν.

“НІ” РОСІЙСЬКОМУ БАЛЕТУ НА СВІТОВІЙ СЦЕНІ. о. Ігор Посоленик

«ΌΧΙ» ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΌ ΜΠΑΛΈΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΣΚΗΝΉ. Γαλήνη Μασλιούκ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *