Η οικογένεια Ματζαπέτα. Ελληνικά πορτρέτα από το Λβιβ

Ο Ihor Lylo είναι διδάκτωρ Ιστορίας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Ιστορίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Ivan Franko του Λβιβ, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (ΗΠΑ), στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian (PL). Συγγραφέας ιστορικών μονογραφιών, εγχειριδίων και άρθρων για τη λαϊκή επιστήμη. Ερευνητής της ιστορίας της Ουκρανίας, ειδικός στην ιστορία της κουζίνας της Γαλικίας. Θέμα διδακτορικής διατριβής: «Οι Έλληνες στην Επικράτεια των Ρως κατά τον 15ο έως 18ο αιώνα».

 

Η οικογένεια Ματζαπέτα. Ελληνικά πορτρέτα από το Λβιβ*

Σημείωση

Στα τέλη του 16ου αιώνα, ο Έλληνας έμπορος Μανουήλ Μαντζαπέτας μετακόμισε στο Λβιβ. Έτσι, ξεκίνησε η ιστορία αυτής της οικογένειας στα εδάφη της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Για πολλά χρόνια, οι Μαντζαπέτηδες ήταν ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας, συμβάλλοντας με κάθε δυνατό τρόπο στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Δυστυχώς, λόγω υποκειμενικών συνθηκών, οι ιστορίες της ζωής των εκπροσώπων της παρέμειναν για πολύ καιρό εκτός της προσοχής των ερευνητών. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο θα βοηθήσουν να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Λέξεις-κλειδιά: Μαντζαπέτας, Λβιβ, Κρήτη, Σταυροπηγιακή Αδελφότητα του Λβιβ, εμπόριο.

Annotation

In the last decade of the 16th century, the Greek merchant Manuel Madzapeta moved to Lviv. Thus, he began the history of this family in the lands of the Polish-Lithuanian Commonwealth and the Russian Empire. For a long time, the Madzapetas were active members of local society, contributing to the development of education and culture in every possible way. Unfortunately, due to subjective circumstances, the life stories of its representatives have long remained outside the attention of researchers. The facts presented in this article will help to change this situation.

Keywords: Madzapeta, Lviv, Crete, Lviv Dormition Brotherhood, trade.

Ο Χάρτης του Λβιβ. 16 αιώνας.

Στην πολυτάραχη ιστορία του Λβιβ, υπήρξαν προσωπικότητες που έλαμψαν σαν φωτεινά αστέρια, αφήνοντας πίσω τους σημαντική αρχιτεκτονική, πολιτική και πνευματική κληρονομιά. Παράλληλα, υπάρχουν πολλά παραδείγματα ατόμων ή ακόμα και ολόκληρων οικογενειών, που, παρόλο που αξιοποίησαν πλήρως τις δημιουργικές τους δυνατότητες, έμειναν αδικαιολόγητα στη σκιά της ιστορίας. Η ιστορία της ελληνικής οικογένειας Μαντζαπέτα είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα.

Ο πρώτος Έλληνας με αυτό το επώνυμο στη γη του Λβιβ ήταν ο Μανουήλ (Μανόλης, Μάνος). Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι μπορεί να καταγόταν από το νησί της Κρήτης. Σε δημοσιευμένα έγγραφα του 1563, γίνεται αναφορά σε έναν έμπορο με το όνομα «Μανόλης Ντατσύπρης, επονομαζόμενος Ματζαπέτας»1. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, αλλά έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι κάποιος με το ίδιο όνομα και επώνυμο ζούσε στο Λβιβ στα τέλη του 16ου αιώνα, στην οδό Ρούσκα, στο σπίτι του πεθερού του, Έλληνα στην καταγωγή, του Γαβριήλ Λάνγκης.

Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λβιβ, επίσης η Σταυροπηγιακή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Φωτο: karpaty.rocks

Ο πύργος του Κορνιακτού στο πανόραμα του Pasarotti. 1618.

Ο Μανόλης Ματζαπέτας συμμετείχε ενεργά στο εμπόριο μεταξύ της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας (Rzeczpospolita) και της Μεσογείου, εντάχθηκε στην Αδελφότητα της Σταυροπηγίας του Λβιβ και βοήθησε τους απογόνους του να ενταχθούν και αυτοί. Αυτή η πλευρά της δραστηριότητας της οικογένειας έχει ήδη τραβήξει την προσοχή των ερευνητών2.

Το 1587, μαζί με άλλους Έλληνες εμπόρους, ο Μαν. Μαντζαπέτα έστρεψε το ενδιαφέρον του στο περιφερειακό παζάρι στην πόλη Γιαροσλάβ, συμβάλλοντας έτσι στο να μετατραπεί η πόλη αυτή σε σημαντικό κόμβο στο εμπόριο της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου3. Στα μέσα του 16ου αιώνα, είχε δημιουργηθεί ένα καλά εδραιωμένο εμπορικό δίκτυο μεταξύ των εδαφών που είχαν τεθεί υπό την κυριαρχία της Βενετίας μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των πόλεων Λβιβ και Καμιανέτς-Ποντίλσκι. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία έπαιξαν οι Έλληνες που είχαν εγκατασταθεί στα εδάφη της Μολδαβίας και της Βλαχίας, τα οποία ελέγχονταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία4.

Ένας από αυτούς τους μεσάζοντες ήταν ο Νικόλαος Νεβρίδης, πληρωτής τελωνειακών δασμών στη Μολδαβία, ο οποίος είχε επανειλημμένα επιχειρηματικές συναλλαγές με τον Κωνσταντίνο Κορνιακτό και τον Μ. Μαντζαπέτα5. Οι κύριες εισαγωγές κρητικών προϊόντων στην Πολωνία ήταν τα γλυκά και ημίγλυκα κρασιά. Από το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, η ζήτηση για αυτά αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ των καταναλωτών της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, με τη “μαλβαζία”6 (κρητικό γλυκό, λιαστό κρασί) να κατακτά την πρώτη θέση. Στην εποχή της μεγαλύτερης άνθησης, το ένα πέμπτο του συνόλου του κρασιού που παρήγαγε η Κρήτη εξαγόταν στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία7. Ο Μ. Μαντζαπέτας ήταν από τους εμπόρους που εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευνοϊκή συγκυρία. Εκτός από το Λβιβ, επιδίωξε ενεργά να επεκτείνει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.

Με την προτροπή του ιδρυτή της πόλης Zamość, του καγκελάριου του Στέμματος, Jan Zamoyski (1542-1605), ο Μαντζαπέτας άνοιξε εμπορικό γραφείο εκεί. Η σοβαρότητα των προθέσεών του να μετακομίσει στο Zamość αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σύντομα αγόρασε ένα σπίτι8 κοντά στην κεντρική πλατεία του Λβιβ, Rynok. Αυτή η προσπάθεια να μεταφέρει την επιχείρησή του σε μια πιο ευνοϊκή τοποθεσία τον έφερε σε σύγκρουση με τις αρχές του Λβιβ, οι οποίες ανησυχούσαν για την απώλεια ενός τόσο σημαντικού πληρωτή φόρων. Το 1588, οι φρουροί της πόλης προσπάθησαν να εμποδίσουν τον Μ. Μαντζαπέτα να παρακάμψει την τελωνειακή αποθήκη στο Λβιβ και να μεταφέρει μια μεγάλη ποσότητα μαλβαζίας στο Zamość9.

Η έντονη επιχειρηματική του δραστηριότητα δεν επέτρεπε στον έμπορο να παρακολουθεί πλήρως τις κοινωνικές διεργασίες που λάμβαναν χώρα μεταξύ της ορθόδοξης κοινότητας του Λβιβ και των τοπικών αρχών. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία του Μ. Μαντζαπέτα στον κοινωνικό ιστό της πόλης. Ο γάμος του με τη Μαρίνα Λανγκίσιβνα, κόρη ενός από τα πιο σημαίνοντα μέλη της αδελφότητας και Ελληνίδας στην καταγωγή, του Γαβριήλ Λάνγκη, θα έπρεπε να του εξασφαλίσει την υπηκοότητα του Λβιβ. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα αυτό. Πιθανολογείται ότι ο Μανουήλ δεν απέκτησε την ιδιότητα του πολίτη, καθώς δεν επιθυμούσε να αναλάβει τις νομικές και φορολογικές υποχρεώσεις που συνόδευαν αυτή την ιδιότητα.

Στις συλλογές του Ιστορικού Μουσείου του Λβιβ υπάρχει ένα πορτρέτο σε φυσικό μέγεθος ενός αστού, γνωστού ως «Έλληνας Μάνο»10. Εδώ και χρόνια θεωρείται πως αυτό το πορτρέτο απεικονίζει τον Μανουήλ. Παρά τις περίπλοκες σχέσεις του με τις τοπικές αρχές, ο Μαντζαπέτας ήταν σεβαστός ανάμεσα στους Ρως του Λβιβ, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι θάφτηκε με τιμές στην κρύπτη της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λβιβ, ως εξέχων και τιμώμενος αδελφός11.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που διέκρινε ευνοϊκά την οικογένεια Ματζαπέτα από άλλους πολίτες και εμπόρους ελληνικής καταγωγής ήταν η μόρφωσή τους. Σύμφωνα με τους σύγχρονούς τους, κατείχαν μία από τις καλύτερες ιδιωτικές βιβλιοθήκες στο Λβιβ. Σε σύγκριση με τις βιβλιοθήκες άλλων αδελφών, η βιβλιοθήκη τους ξεχώριζε τόσο για το μέγεθός της (η απογραφή αναφέρει 136 τίτλους, αν και ο πραγματικός αριθμός ανέρχεται στους 212) όσο και για την ποικιλομορφία στις γλώσσες και τα γνωστικά πεδία12.

Μεταξύ των εκδόσεων που καταγράφονται, περιλαμβάνονται “Bіblia Graeca in folio”, Η Ιατροχημική Φαρμακοποιία, “Ο Γαληνός, “Η Σχολή του Σαλέρνο, ο Zilnik, “Η Ιστορία της Πολωνίας και ένα βιβλίο για την αρμονία, Tabulature13. Τα συμπεράσματα της Yulia Shustova από την ανάλυση της απογραφής αναδεικνύουν ορθά τη μοναδικότητα της βιβλιοθήκης, η οποία περιείχε πολλά βιβλία όχι μόνο θρησκευτικού χαρακτήρα, αλλά και εκπαιδευτικού και φιλοσοφικού περιεχομένου14.

Μετά το θάνατο του Μανουήλ, τη φροντίδα της βιβλιοθήκης ανέλαβε ο γιος του, Κωνσταντίνος. Στα αρχεία του Λβιβ, αναφέρεται ήδη ως “civis Leopoliensis”15 (πολίτης του Λβιβ). Οι σημειώσεις του, καθώς και η βιβλιογραφία από την οικογενειακή βιβλιοθήκη, χρησιμοποιούνταν ενεργά από τους μαθητές του σχολείου της αδελφότητας.

Η παρουσία στη συλλογή έργων του Δημοσθένη, του Βιργίλιου και του Αισώπου, καθώς και πολυάριθμων πολεμικών συγγραμμάτων, αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο μόρφωσης τόσο των μελών της οικογένειας Μαντζαπέτα όσο και των διανοουμένων της κοινωνίας του Λβιβ γενικότερα. Οι Μαντζαπέτηδες είχαν επίσης καλό γούστο στην καθημερινή ζωή. Ο Κωνσταντίνος Μαντζαπέτας συγκέντρωσε στο σπίτι του μια αξιόλογη συλλογή πινάκων ζωγραφικής, η οποία περιελάμβανε περίπου πενήντα πορτραίτα16.

Το έμβλημα της Σταυροπηγιακής Αδελφότητας.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ενεργή του συμμετοχή στην αδελφότητα, ενίσχυσαν την κοινωνική του σημασία. Στις 7 Απριλίου 1625, μετά το γάμο του, δώρισε στην αδελφότητα δύο ανατολίτικα χαλιά – «με λευκή βάση και μαύρα στίγματα»17. Το 1633, η αδελφότητα του ανέθεσε, μαζί με τον κληρικό Β. Μπουνέφσκι, την ευθύνη για τη βελτίωση του επιπέδου του εκκλησιαστικού τραγουδιού μεταξύ των μαθητών της σχολής. Στην ίδια συνεδρίαση, ο Κωνσταντίνος Ματζαπέτας διορίστηκε αναπληρωτής σενιόρ και έλαβε τα κλειδιά του ταμείου.

Ωστόσο, στα μητρώα της αδελφότητας για τα έτη 1634 και 1635, καταγράφεται συχνά ως απών λόγω των εμπορικών του δραστηριοτήτων. Αυτό ήταν μια συνηθισμένη πρακτική μεταξύ των Ελλήνων του Λβιβ, οι οποίοι, αν και διατηρούσαν το δικαίωμα ψήφου, ήταν μάλλον εικονικά παρά ενεργά μέλη της κοινότητας λόγω των συχνών εμπορικών ταξιδιών τους. Το όνομα του Κωνσταντίνου Ματζαπέτα εμφανίζεται σε διάφορα έγγραφα, που αφορούν εμπορικές συμφωνίες, πληρεξούσια υπέρ άλλων εμπόρων, καθώς και συστάσεις για άτομα που επιδίωκαν να αποκτήσουν τα δικαιώματα της πόλης18.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, εν μέσω των δύσκολων σχέσεων μεταξύ των αρχών και του ντόπιου πληθυσμού των Ρως, οι Έλληνες απολάμβαναν περισσότερες ευκαιρίες για επιχειρηματική δραστηριότητα. Παρά την ορθόδοξη πίστη τους, δεν θεωρούνταν απείθαρχοι από τις καθολικές αρχές19. Παράλληλα, συνεισέφεραν στη συγκέντρωση κεφαλαίων για το ταμείο της αδελφότητας.

Ο Κωνσταντίνος Ματζαπέτας αναφέρεται επίσης ως σημαντική προσωπικότητα σε έγγραφα της εποχής. Το 1637 συνέταξε μια απογραφή των κειμηλίων του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου20, ενώ το όνομά του εμφανίζεται ξανά το 1643, μεταξύ των γερόντων των Ρως21.

Οι εκδοχές σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο του θανάτου του Κ. Ματζαπέτα παραμένουν συγκεχυμένες. Ο W. Lozinski υποστήριξε ότι το 1648, πριν τα στρατεύματα του Bohdan Khmelnytsky φτάσουν στο Lviv, ο Ματζαπέτα μετακινήθηκε επειγόντως στη Βαρσοβία, όπου και πέθανε ξαφνικά22. Αντίθετα, ο Jan Reichman πίστευε ότι ο θάνατός του επήλθε στο Λβιβ το 1649. Η πιο αξιόπιστη εκδοχή φαίνεται να είναι αυτή του Fedir Sribnyi, ο οποίος ήταν πεπεισμένος ότι ο Ματζαπέτα πέθανε στη Βαρσοβία και ότι ο γαμπρός του, Ivan Dorofejovych, μετέφερε τη σορό του αργότερα στη Βίλνα23.

Όταν η είδηση του θανάτου του έφτασε στην πόλη, οι Ουκρανοί ακτιβιστές απαίτησαν από τις αρχές του Λβιβ να μεταβιβάσουν την περιουσία του αποθανόντος στη Σταυροπηγιακή Αδελφότητα, υποστηρίζοντας ότι ο Ματζαπέτα είχε εκκρεμείς πιστωτικές υποχρεώσεις προς αυτούς24. Για την κάλυψη των χρεών του, η αδελφότητα εξαγόρασε το σπίτι του από τους κληρονόμους του, καταβάλλοντας το ποσό της διαφοράς, που ανέρχονταν σε 5500 ζλότυ25. Με αυτή την κίνηση, η αδελφότητα επιδίωξε να διασφαλίσει τα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα, καθώς και των απογόνων της οικογένειας, αποτρέποντας την πιθανή κατάσχεση της περιουσίας υπέρ της πόλης.

Οικόσημο της οικογένειας Ματζαπέτα-Brodovych.

Ο γιος του Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Μαντζαπέτα ο νεότερος, εγκατέλειψε το Λβιβ μετά τον θάνατο του πατέρα του, καθώς οι συνθήκες για την οικογένεια ήταν δύσκολες, και μετακόμισε στην επικράτεια του Χετμανάτου**26. Κατατάχθηκε στον στρατό και προήχθη στον βαθμό του ταγματάρχη στο «σύνταγμα Σαλντάτ της φρουράς του Τσερνίχιφ». Παντρεύτηκε τη Maryna Hriazna, κόρη του Borys Tymofiiovych Hriaznyi, ενός από τους σημαντικότερους γαιοκτήμονες της περιοχής Sivershchyna.

 

Ο Κωνσταντίνος Μαντζαπέτα ο νεότερος πέθανε το 1687. Η κόρη του, Άννα, παντρεύτηκε τον στρατιωτικό σύντροφό του, Μιχάϊλο Γιάτσινιτς, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Προυτ το 1711, που αποδείχθηκε μοιραία για τον Ρώσο μονάρχη Πέτρο Α’. Η εγγονή του Κωνσταντίνου, Σοφία Γιοσίπιβνα, παντρεύτηκε τον Άντον Μπρόντοβσκι (Μπρόντοβιτς), σύντροφο του συντάγματος του Τσερνίχιβ, δημιουργώντας έτσι τον κλάδο της οικογένειας Μαντζαπέτα-Μπρόντοβιτς.

 

 

1Μαρία Κωνσταντουδακη-Κιτρομηλιδου Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (el Greco), από το Χάνδακα στη Βενετία. Ανέκδοτα έγγραφα (1566-1568) Δελτίον XAE 8 (1975-1976), Περίοδος Δ’. Στη μνήμη του Βίκτωρα Λάζαρεφ (1897-1976) (Αθηνα, 1976):68-71.

2Κριλόφσκι Ολεξάντερ, Αδελφότητα της Σταυροπηγίας του Λβιβ (εμπειρία της εκκλησιαστικής-ιστορικής έρευνας), (Κίεβο: Εκτύπωση του Αυτοκρατορικού Πανεπιστημίου του Αγίου Βλαδίμηρου, 1904)- Σρίμπνι Φέντιρ, «Μελέτες σχετικά με την οργάνωση της Σταυροπηγιακής Αδελφότητας του Λβιβ από τα τέλη του XVI έως το πρώτο μισό του XVII αιώνα», Σημειώσεις της Επιστημονικού Συλλόγου Ταράς Σεβτσένκο (εφεξής – ZNTSh) (Lviv. [1911]), τ. 106, 25-40- [1912], τ. 108, 3-38- [1912], τ. 112, 59-73- [1913], τ. 114, 25-26- [1913], τ. 114, 25-56- [1913], τ. 115, 29-76. Σούστοβα Γιούλια, «Βιβλιοθήκη του μέλους της Αδελφότητας του Λβιβ Κωνσταντίνου Μαντζαπέτα», Δεύτερες αναγνώσεις στη μνήμη του καθηγητή Νικολάι Φεντόροβιτς Καπτέρεφ (Μόσχα, 28-29 Οκτωβρίου 2004): υλικό, (Μόσχα, IVI RAS, 2004): 139-145. Στο ίδιο. Σούστοβα, Έγγραφα της Σταυροπηγιακής Αδελφότητας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Λβιβ (1586-1788): A Source Study, (Μόσχα, Χειρόγραφα της Αρχαίας Ρως, 2009), (Ρωσία και Χριστιανική Ανατολή. Βιβλιοθήκη- Έκδοση 8): 562- Deluga Waldemar, «Greek Patronage of the Arts in Lviv in the Sixteenth and Seventeenth Centuries,» Οικονομία και κοινωνία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Territory, Population, Consumption, εκδ. D. Dumitran and V. Moga, (Βερολίνο-Ζυρίχη, 2013): 294.

3Φώτιος Αρ. Δημητρακόπουλος, Αρσένιος Ελασσόνος (1550–1626), Βίος και έργο, (Αθήνα: Imago, 1984), 61; Suplika kupców greckich, wyd. R. Sczygieł, Rocznik Stowarzyszenia Miłosników Jaroslawia, N. 9, (1975/6): 55–57.

4Kryvonos Volodymyr, «Εμπόριο λεβαντίνικου κρασιού στο Lviv στα μέσα του XVI – πρώτο μισό του XVII αιώνα», Lviv: πόλη, κοινωνία, πολιτισμός, (Lviv, 1999): 126 – 136.

5Κεντρικό Κρατικό Ιστορικό Αρχείο της Ουκρανίας στο Lviv (εφεξής – CSHAL της Ουκρανίας) f. 52, op. 2, p. 244, art. 685- Cristian Nicolae Apetrei, «Greek merchants in Romanian Principalities in the 16th c.: The case of Nicolaos Domesticos Nevridis”. ISTROS, XVII, (Brâila, 2011): 114, 117.

6Κεντρικό Κρατικό Ιστορικό Αρχείο της Ουκρανίας στο Lviv, φ. 52, όπ. 2, σ. 243, σσ. 94.

7Dziubiński Andrzej, Στους δρόμους της Ανατολής, το εμπόριο μεταξύ της Πολωνίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον 16ο-18ο αιώνα, (Wrocław: Leopoldinum, 1998): 193.

8Tarnawski Aleksander, Działalność gospodarcza Jana Zamojskiego, (Lwów, 1935): 325; Gil Andrzej, “Jan Zamoyski wobec zagadnień wyznaniowych na przykładzie Zamościa przełomu XVI i XVII wieku,” Zamoysko-Wołyńskie Zeszyty Muzealne, t. 3, numer specjalny: Jan Zamoyski wódz – mecenas – polityk, (Zamość, 2005): 44; Pawłowska Aneta, Plany i mapy Zamościa z XVII–XX wieku, Zamość́ miasto idealne. Studia z dziejów rozwoju przestrzennego i architektury, red. Jerzy Kowalczyk, (Lublin, 1980): 259; Urban R., Grecy w Zamościu, Zamojski Kwartalnik Historyczny, Nr. 4 (Zamość, 2004): 216–217.

9Archiwum Jana Zamoyskiego, т. IV (1585-1588): Zamoyski do miasta Lwowa, 29 VI 1588 r., (§ 1305): 216–217.

10Stanchak, Semenyuk, «From science, like a spring, all good things come»… Inv. no. Zh-1508, 36 x 45,5 εκ. С. 128.

11Alexandrovych, «Άγνωστος άνδρας με μαύρη γενειάδα (περιγράφεται ως Greek Mano), τέλος 17ος αι.», (αρ. 328): 394, στο Where East Meets West. Πορτραίτα των προσωπικοτήτων της Παλαιάς Rzeczypospolitej 1576-1763, Κατάλογος της έκθεσης υπό τη διεύθυνση του Jerzy Malinowski, Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας, Βαρσοβία, 1993.

12Shustova, 139–145; Mikołajczyk Małgorzata, “Το βιβλίο στην κουλτούρα των Ελλήνων της Rzeczypospolitej κατά τον δέκατο έκτο-δέκατο ένατο αιώνα. Μια αναγνώριση”, Acta Universitatis Lodziensis, Folia Librorum 1 (26), (2018): 84-86.

13Barącz Sadok, Pamiętnik Dziejów Polskich, z Aktów urzędowych lwowskich i z rękopisów zebrań. Lwów, (1855): 40.

14Ustova, «Βιβλιοθήκη», 142.

15Album Civium Leopoliensium. Registers of Admissions to Municipal Law in Lviv (1388-1783), (παρακάτω – ALC), επιμέλεια Andrzej Janeczek, (σε συνεργασία με την Εταιρεία Φίλων της Επιστήμης του Πόζναν), (Πόζναν- Βαρσοβία, 2005): τόμος 1, 2 (ευρετήρια), σ. 274, 278.

16Łoziński Władysław, Lviv patriciate and bourgeoisie in the 16th-17th centuries, Lviv: H. Altenberg Bookstore, (1902): 207.

17Πράξεις σχετικές με την ιστορία της Νότιας και Δυτικής Ρωσίας, συγκεντρωμένες και δημοσιευμένες από την Αρχαιογραφική Επιτροπή (παρακάτω- AYZR): σε 15 τόμους, (Αγία Πετρούπολη, 1863-1892), τ. XII, «Πρωτόκολλα της Σταυροπηγιακής Αδελφότητας του Lvov», 21.

18ACL, 278.

19Kutrzeba Stanisław, Ptaśnik Jan, “Ιστορία του εμπορίου στην Κρακοβία”, Επετηρίδα Κρακοβίας, т. XIV, (1910): 121.

20Kmet Vasyl, «Απογραφές των εκκλησιών της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Μονής Αγίου Ονουφρίου στο Λβιβ το 1579». Έντυπο του Εθνικού Πανεπιστημίου Ivan Franko του Lviv, Ιστορική σειρά, τ. 35-36, Lviv, (2000): 501.

21Kapral Myron, «Αξιωματούχοι της πόλης Λβιβ από τον δέκατο τρίτο έως τον δέκατο όγδοο αιώνα», Κατάλογος δημοτικών υπαλλήλων στην περιοχή της πρώην Rzeczypospolitej, Σιλεσία και Δυτική Πομερανία, τόμος 7: Ruthenian Lands, z. 1, Lviv, Adam Marszałek Publishing House, Toruń (2008): 336.

22Loziński, Patrycjat, 239.

23Sribnyi, (т. 108): 30.

24Loziński, Patrycjat, 344.

25Zubrytskyi Denys, Χρονικό της πόλης Lviv, μτφρ. από πολωνικά, Ivan Svarnik- σχόλια Myron Kapral- επιμέλεια Oleksandr Shyshka, Lviv, Κέντρο Ευρώπης, (2002): 161.

26Παρά την αλλαγή των ιδιοκτητών, το κτίριο διατήρησε το όνομα «Langishivska Kamianytsia» (Το αρχοντικό του Λάνγκις) για αρκετές δεκαετίες. – Λιλό Ίγορ.

*Το κείμενο αυτό βασίζεται στη μονογραφία «Οι Έλληνες στα εδάφη της Επικράτειας των Ρως κατά τον 1518 αιώνα” του I. Lylo, η οποία εκδόθηκε το 2019. Λβιβ, Εθνικό Πανεπιστήμιο του Λβιβ, 2019.

**(Σημ. μετάφρ.) Το Χετμανάτο (ή Hetmanate) ήταν μια ημιαυτόνομη κρατική οντότητα που δημιουργήθηκε από τους Ουκρανούς Κοζάκους στην περιοχή της Ουκρανίας τον 17ο αιώνα, με επίκεντρο την αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη Χέτμαν (Hetman), τίτλος που αποδιδόταν στον ηγέτη των Κοζάκων. Ο Χέτμαν ήταν ο ανώτατος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης, και το Χετμανάτο είχε δική του διοίκηση, στρατό και διπλωματικές σχέσεις. Το Χετμανάτο δημιουργήθηκε κατά την Κοζακική Εξέγερση του Μπογντάν Χμελνίτσκι το 1648 και είχε ασταθή σχέση με την Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία, το Κράτος της Μόσχας και άλλες γειτονικές δυνάμεις. Παρά τις προσπάθειες για αυτονομία, η περιοχή πέρασε σταδιακά υπό τον έλεγχο της Μόσχας, και τελικά το Χετμανάτο καταργήθηκε πλήρως από την Αικατερίνη Β΄ το 1764, παραβιάζοντας τη συμφωνία που είχε υπογραφεί με τον Χέτμαν Μπογντάν Χμελνίτσκι.

Ihor Lylo: Οι Έλληνες στα εδάφη της Επικράτειας των Ρως κατά τον 15ο – 18ο αιωνα

Η Ιστορία της Οικογένειας Ματζαπέτα: Από την Κρήτη στο Λβιβ – Ένα Χαμένο Νήμα που Επανενώνεται

2 comments

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *